W hucie pić jak najwięcej
Aspekty techniczne i gospodarcze hutnictwa są bardzo istotne dla zrozumienia jego istoty, ale nie wolno się ograniczać jedynie do nich.
Na chwilę zatrzymajmy się przy swoiście rozumianym BHP – tym, które wynika z naturalnych potrzeb ludzkiego organizmu.
Pracownicy hut muszą przez wiele godzin przebywać w wysokich temperaturach, a to powoduje dość szybkie odprowadzanie wody z ciała.
Intensywne pocenie jest wówczas normalnym i pożądanym z punktu widzenia fizjologii procesem.
Oznacza to powstawanie braków zarówno jeśli chodzi o nawodnienie ciała, jak i elektrolity oraz minerały regulujące nasze prawidłowe funkcjonowanie.
Dlatego właśnie cały personel hutniczy musi dysponować nielimitowanym dostępem do zimnej wody pitnej, a także napojów pomagających utrzymać optymalną gospodarkę elektrolitową organizmu.
Regularne popijanie gwarantuje, że nie unikniemy odwodnienia, a także dyskomfortu wynikającego z dokuczliwego pragnienia.
Warto zawsze mieć przy sobie bidon z napojem, do którego można sięgnąć w każdym momencie.